Покровський район
www.pokrov-rn.dp.gov.ua


31 липня 2019 року під головуванням заступника голови РДА Давиденко Л.О. відбулось засідання Координаційної ради з питань сімейної, гендерної, демографічної політики, молодіжної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми при Покровській райдержадміністрації (далі – ради).

Учасниками засідання стали члени ради та запрошені: начальник відділу активної підтримки безробітних Покровської районної філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості Ведмєдєва Ж.І., завідуючий жіночою консультацією КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Покровської районної ради Смоляний І.В., старший інспектор Покровського РС філії ДУ «Центр пробації» у Дніпропетровській області майор внутрішньої служби Ляшенко М.О., інспектор ювенальної превенції сектору превенції Покровського ВП Синельниківського ВП лейтенант поліції Захарчук Ю.Ю., робота яких тісно пов’язана з реалізацією молодіжної, демографічної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

На засіданні розглянуто питання про стан злочинності та правопорушень серед неповнолітніх на території Покровського району; аналіз зайнятості населення, зокрема молодих осіб віком до 35 років; демографічну ситуацію у Покровському районі, стан захворюваності жінок, дітей та підлітків; проведення санаторно-курортного лікування учасників АТО та членів їх сімей та інше.

Щодо стану злочинності та правопорушень серед неповнолітніх на території Покровського району: за повідомленням інспектора ювенальної превенції Захарчук Ю.Ю. станом на 25.07.2019 на профілактичному обліку Покровського ВП Синельниківського ВП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває двоє неповнолітніх. За поточний рік розпочато одне кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 ККУ, притягнуто до адміністративної відповідальності троє неповнолітніх за ст. 175-1 КУпАП та десять дорослих осіб (за ст. 180 КУпАП – «2»; за ст. 184 КУпАП – «12»; за ст. 175 КУпАП- «1»). Всього складено15 протоколів.

Старший інспектор Покровського РС філії ДУ «Центр пробації» у Дніпропетровській області майор внутрішньої служби Ляшенко М.О. доповів, що станом на 31 липня 2019 року на обліку Покровського районного сектору філії Державного Управління «Центр пробації» у Дніпропетровській області перебуває 81 особа, засуджена до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, із них 40 осіб молодого віку. Згідно зі статистичними даними у 2014 році на обліку як засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, перебувало 66 осіб молодого віку, у 2015 році – 49 молодих осіб, у 2016 році – 48, у 2017 році – 27, у 2018 році – 29.

У системі засобів виправлення і ресоціалізації умовно-засуджених важливе місце займає соціально-виховна робота. Така робота спрямована на формування та закріплення прагнення до заняття суспільно-корисною діяльністю, сумлінного ставлення до праці, дотримання вимог законів та інших прийнятих у суспільстві правил поведінки, підвищення їх загальноосвітнього і культурного рівнів.

Вироблено чіткий механізм взаємодії спеціалістів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інспекторів відділу з питань пробації під час забезпечення соціального супроводу та контролю за поведінкою осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково.

Актуальним є питання зайнятості населення, зокрема молодих осіб віком до 35 років. Начальник відділу активної підтримки безробітних Покровської районної філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості Ведмєдєва Ж.І. інформувала, що станом на 31.07.2019 року на обліку у Покровській районній філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості перебуває 2037 осіб, які мають статус безробітних, працевлаштовано 766 осіб, пройшли професійне навчання 352 особи, направлено з початку року на навчання 349 осіб.

Серед зареєстрованих безробітних на сьогодні 615 осіб віком до 35 років мають статус безробітного, працевлаштовано 163 особи.

Щоденно проводяться консультації для шукаючих роботу та безробітних. Надається інформація про ринок праці району, про засоби пошуку роботи, інформація про навчально-курсову мережу регіону.

На сьогодні районна філія має можливість навчання клієнтів на робітничі професії, а також підвищувати компетенції спеціалістів у Центрах професійно-технічної освіти служби зайнятості України.

Усі клієнти районної філії отримують інформаційну та профорієнтаційну підтримку.

Завідуючий жіночою консультацією КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Покровської районної ради Смоляний І.В. розкрив питання демографічної ситуації Покровського району та проаналізував стан захворюваності жінок, дітей та підлітків.

Пологове відділення КЗ «Покровської ЦРЛ» ДОР обслуговує Покровський, Васильківський та Межівський райони. Спостерігається зменшення кількості пологів по Покровському районув порівнянні з минулими роками. Так,за 1 півріччя 2019 року народилося 93 малюки, що на 20 дітей менше в порівнянні з 2018 роком та на 9 в порівнянні з2017 роком. Хоча є позитивна тенденції до зменшення перитонеальних втрат.

За даними медичної статистики КЗ «Покровська ЦРЛ» ДОР у 2018 році зареєстровано 2475 звернень дітей, підлітків – 643, жінок – 17035. За 1 півріччя 2019 року зареєстровано 1097 дітей, підлітків – 329, жінок – 9572.

На диспансерному обліку з онкологічними захворюваннями у 2018 році було зареєстровано 451 жінку. За 7 місяців 2019 року на обліку перебувають 462 жінки.

На тлі зменшення дитячого населення по Покровському районі рівень захворюваності і поширеності хвороб залишається високим.

Серед підлітків шкільного віку зростає кількість усіх видів захворювань, але перші місця займають хвороби системи дихання, травлення, кістково­м’язової та сечостатевої систем. Так, 70 % дітей, які готуються до школи, вже мають порушення стану здоров’я, а 30 % – хронічні захворювання.

Аналізуючи причини збільшення захворюваності, виявлено тенденцію зменшення кількості профоглядів та флюорографічних обстежень. Регулярні візити до лікаря, планові огляди і виконання рекомендацій допомагають вчасно розпізнати ймовірні захворювання ще до того, як вони почнуть прогресувати.

Носач С.В., начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації, проінформувала членів координаційної ради про надання санаторно-курортного лікування учасникам АТО та членам їх сімей, а також про забезпечення їх реабілітаційними послугами.

На обліку в управлінні перебуває 300 учасників АТО та членів їх сімей. За наданими пільгами, відповідно до поданих заяв та пакету документів, учасники бойових дій мають право на оздоровлення. За сім місяців 2019 року укладено 2 договори на санаторно-курортне лікування на суму 17508,00 гривень. Оздоровлено 2 учасника АТО в санаторії «Кирилівка» по профілю захворювання нервової системи та в санаторії «Верховина». Психологічну реабілітацію пройшов 1 учасник бойових дій в санаторії «Верховина» на суму 11408,00 грн.

Директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Антибура І.В. акцентувала увагу членів координаційної ради на роботі із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах та перебувають на соціальному супроводі центру з 2017 по 2019рік, розробивши та представивши на засіданні відповідний аналіз у графіках та діаграмах.

З врахуванням специфіки надання послуг громадянам учасниками заходу, їм було запропоновано тренінг на тему «Конфлікт та шляхи його подолання», мета якого навчитися раціонально і послідовно діяти в конфліктних ситуаціях, позитивно впливати на опонентів, краще контролювати власні дії. У жвавій дискусії було обговорено чималу кількість проблемних питань.

За результатами засідання координаційної ради були прийняті відповідні рішення.